• Home
  • Downloads
  • Vragenlijsten

Vragenlijsten

De vragenlijsten zijn vrij te gebruiken, uiteraard met bronvermelding, maar in geval van systematische data verzameling wordt beschikking over de data, in overleg, op prijs gesteld. Voor nadere informatie: zoek in de bibliotheek.

De 'Vragenlijst Oefen Ervaring' (VOER) is in 1991 door van Dixhoorn ontwikkeld om de grote diversiteit aan responsen en ervaringen met een instructie te kunnen vastleggen. Dit illustreert en ondersteunt het 'procesmatig' geven van ontspanningsinstructie. Er zijn diverse vertalingen beschikbaar.

VOER - Vragenlijst Oefen Ervaring
VOER - Toelichting
VOER - Duits
VOER - Engels
VOER - Fries
VOER - Turks

De Nijmeegse Vragen Lijst (NVL) is begin 1980 ontwikkeld door Colla, Folgering en Van Doorn. Aanvankelijk bedoeld als screeningsinstrument voor 'hyperventilatie klachten', werd het al gauw gebruikt als 'diagnosticum', met een somscore > 22 als afkappunt, afgeleid van de eerste validatiestudie. Door Van Dixhoorn en Duivenvoorden is een tweede validatiestudie gedaan en door Van Dixhoorn toegepast in de fysiotherapiepraktijk. In 2005 is een update verschenen door Van Dixhoorn en Folgering, waarbij de score als afkappunt beschreven is als > 19 en de 'normale waarde' als =12. Het werd definitief omschreven als vragenlijst voor 'functionele ademklachten', die de subjectieve dimensie van dysfunctioneel ademen meet, niet het dysfunctionele ademen zelf. Voor meer informatie zoek in de Bibliotheek op 'hyperventilatie', 'dysfunctioneel ademen', of 'Nijmeegse'.

NVL

De Algemene Toestand lijst (ATL) is in 2006 ontwikkeld door Van Dixhoorn, als aanvulling op de NVL, voor gebruik bij met name mensen met moeilijkheden met bewegen, zoals met reuma of na CVA. Het is gevalideerd en op structuur geanalyseerd door studenten van de VU en dit is gepresenteerd door dr. R Bosscher in 2011. Voor nadere informatie zoek in de Bibliotheek op 'ATL'.  

ATL

ATL - Toelichting